A Cerdanyola, Sabadell i a tota la Comarca del Vallès Occidental, des de fa varies dècades, patim un situació molt greu a la sanitat pública. Situació que pot afectar el dret fonamental de les persones a la salut, malgrat l'esforç personal de treballadors/es de la sanitat perquè això no passi.
Aquesta situació s’està donant tant al sistema hospitalari com a l'atenció primària des dels anys 80, ja que tenim menys assignació pressupostària per ciutadà i any que la resta de Catalunya. A la vegada, Catalunya està per sota de la mitjana de l'estat en despesa sanitària per persona, i Espanya està al grup de cua de l'Europa dels 15 i fins i tot dels 25 en despesa sanitària pública respecte del PIB.
Tenim menys llits per habitant que la resta de la Comunitat, i superem les llistes d’espera per intervencions quirúrgiques (2 anys en molts casos; a vegades 3 mesos per neo. de mama, etc.), per a probes diagnòstiques, radioteràpia i visites als especialistes..
L'any 2004 la Generalitat, a través de la Consellera de Sanitat Sra M. Geli, va anunciar un Pla de Xoc pel 2005-2010. Amb aquest pla es volia descongestionar la greu situació. Entre d'altres mesures, es preveia la construcció d'un hospital a Cerdanyola (l’Ernest Lluch), amb 200 llits; obrir l’Aliança i dotar a l'HPTaulí de 60 llits d’aquest hospital; reconstruir una planta de l’hospital de Terrassa (4000 metres quadrats més per Sabadell i comarca). Tot això no s'ha fet. En quant als nous CAP previstos, encara n'hi ha per construir.
Dit tot això, podem assegurar que les retallades ja s’estan aplicant al Vallès Occidental des de fa anys, a l' incomplir el Pla de Xoc 2005-2006 en més d’un 30%.
El govern actual de la Generalitat, amb el Conseller Sr. Boi Ruiz, vol reduir entre uns tretze i disset milions d’euros el pressupost de l’Hospital Taulí. Cal afegir el tancament de molts CAP durant el mes d’agost i el tancament de molts Serveis d’Urgències de manera total o parcial, com a Ca n’Oriac, o Badia. Amb l'agreujant de la reducció del servei d’ambulàncies. I agreujat pel tancament de serveis i reducció de personal de centres sanitaris relacionats, que ens afecten directament, com Mútua de Terrassa i H. Vall d'Hebró.
Aquestes retallades condemnen als ciutadans de Cerdanyola, Ripollet, Barberà, Badia, Santa Perpètua de Moguda, Sabadell, Polinyà, Sant Quirze, Terrassa, i la resta de municipis de la comarca, a una assistència sanitària precària amb greus conseqüències per a la salut.
Perquè no podem garantir una atenció sanitària de qualitat amb aquestes mancances d'infraestructura, de personal i, ja actualment, amb unes llistes d'espera tant exagerades.
Perquè treballem sota una forta pressió de col·lapse i de sentit de responsabilitat.
Per tot això, demanem al síndic de Greuges i a les institucions judicials que intervinguin, i valorin si aquestes retallades són delicte contra els drets ciutadans amb la pèrdua de l’assistència sanitària universal la qual reconeix la Constitució, i actuin en consequència
Cerdanyola, 17 de juliol de 2011.