26 de febrer del 2013

Notícia premsa: Metges i usuaris reclamen una nova solidaritat sanitària (21/02/2013)


Cal construir una nova solidaritat sanitària, des de la resistència i la mobilització ciutadana, des de la igualtat i la transparència i, sobretot, des de la defensa de la universalitat en l’accés als sistema públic de sanitat.
La conferència es va realitzar a l'Espai Enric Granados
La conferència es va realitzar a l'Espai Enric Granados Alguns dels metges protagonistes del debat
Aquestes van ser algunes de les idees que es van posar de relleu ahir a l’Espai Enric Granados en el decurs d’un debat sobre el desmantellament i la privatització de la sanitat pública organitzat per la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Cerdanyola-Ripollet.

Quatre metges, Montserrat García, Iko, Luis Capacete i Roger Bernat, van fer una radiografia de l’estat actual de la sanitat pública, de les retallades i del que consideren un desmantellament progressiu d’un dret que, fins ara, teníem adquirit. 


El metge d’atenció primària i membre del grup en defensa de la sanitat pública del 15-M de Barcelona, Iko, va destacar com amb les darreres normatives aprovades s’està vulnerant l’accés universal a la sanitat, generant diferents nivells de ciutadans amb diverses cobertures i excloent als col·lectius més vulnerables. 

Per a Iko, s’ha establert un racisme sanitari, “un apartheid que no és justificable ni per un codi ètic ni pels drets fonamentals dels ciutadans”. S’atempta contra els drets de tots i totes argumentant motius econòmics que “són una fal·làcia”.

Iko adverteix que a partir del mes d’abril es canviaran les targetes sanitàries i s’aplicaran discriminacions a determinats col·lectius de ciutadans pel que fa al seu accés a la sanitat. Davant d’això i de la política constant de retallades, el metge considera que cal crear grups de resistència als barris, que acudeixin als centres d’atenció primària i promoguin la desobediència entre els sanitaris.

Resistir i mobilitzar-se
Cal una resposta social i professional “per resistir i neutralitzar els ajustos injustos”, segons el metge jubilat i membre de l’Associació Catalana en Defensa de la Sanitat Pública, Roger Bernat. I calen accions proporcionades al dany que ens estan fent. Cada vegada, diu Bernat, estem més empobrits de diners i de solidaritat i més contaminats per la corrupció. 

Per al metge, ens han farcit de lleis que són injustes, insolidàries i mancades d’ètica. És per això que fa una crida per tal d’aconseguir que els partits polítics i els sindicats facin la seva feina, construint un nou règim transparent i igualitari. 

El metge de família i també integrant de l’Associació Catalana en Defensa de la Sanitat Pública, Luis Capacete, va assenyalar com a la regió sanitària metropolitana nord, de la qual Cerdanyola en forma part, ha estat la primera de tot l’Institut Català de la Salut (ICS) en aplicar dures retallades com la reducció dels centres d’urgències

Ja fa temps que els professionals sanitaris protesten pel que consideren una gerència de l’àrea molt dura que “vulnera els drets dels professionals i restringeix els drets dels usuaris”. De fet, es van recollir més de 400 signatures de professionals sanitaris reclamant la dimissió del gerent i del cap de recursos humans sense aconseguir l’objectiu. És per aquest motiu, que els professionals també demanen la col·laboració i suport dels usuaris

El debat va acabar amb les intervencions del públic assistent preocupat pel desmantellament de la sanitat pública i fent una crida a la unitat en les mobilitzacions i en la resposta a les retallades.

Font i resum vídeo: http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/02/22/debat_sanitat_publica.html - Cerdanyola.info

#LaSalutÉsUnDretNoUnNegoci

About #LaSalutÉsUnDretNoUnNegoci

Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública Cerdanyola-Ripollet

Subscribe to this Blog via Email :